אטופיק דרמטיטיס
דלקת עור אטופית, המכונה גם "אטופיק דרמטיטיס" ואסתמה של העור, היא אחת המחלות האלרגיות (אטופיות) הנפוצות ביותר. היא נפוצה מאוד בקרב ילדים (כ-20% מהילדים עד גיל 5), אך יכולה להתפתח בכל גיל (2%-3% מהמבוגרים).
מחלות אלרגיות שונות קשורות זו בזו, לדוגמא: אלרגיה למזון, נזלת אלרגית ואסתמה אלרגית. בדומה למחלות אלרגיות אחרות, דלקת עור אטופית יכולה לחלוף מעצמה (מהלך שכיח בילדים קטנים) או להימשך שנים רבות ואף להופיע מחדש בגיל המבוגר.
מהם התסמינים?
דלקת עור אטופית עשויה להופיע בכל אזור על פני הגוף. הפיזור האופייני לילדים צעירים כולל את הפנים והצוואר ואת קפלי המרפקים והברכיים. התסמינים כוללים פצעים (נגעים), אדמומיות, יובש, גרד בלתי פוסק, ולבסוף שינוי ועיבוי של העור הנגוע. חדירת אלרגנים (חומרים מעוררי אלרגיה, כגון קרדית אבק הבית) לעור או זיהום (למשל לאחר פציעה) יאיצו ויחמירו את התסמינים. למחלה עשויות להתלוות גם בעיות כמו הפרעות שינה ופגיעה בריכוז ובתפקוד בלימודים ובעבודה.
מהם גורמי הסיכון האפשריים?
גנטיקה: אצל רבים מהסובלים מדלקת עור אטופית קיימת הפרעה מבנית-גנטית בשכבת העור העליונה.
תפקוד לקוי של מערכת החיסון: הסיבה העיקרית לדלקת עור אטופית היא תגובת יתר של תאי מערכת החיסון נגד האלרגנים והמזהמים שחודרים לעור. תקלה זו גורמת לגיוס תאי דלקת לעור והפרשה מוגברת של חומרים כגון ציטוקינים (חלבונים מעודדי דלקת). כך נוצר תהליך דלקתי כרוני שגורם לגרד, אדמומיות, פצעים ויובש ולבסוף לשינוי במבנה העור ובמראה שלו.
הרכב המיקרוביום על העור וגיוונו: בעשור האחרון התגלתה חשיבותו של המיקרוביום (מגוון המיקרואורגניזמים שחיים בגופנו) בוויסות תחלואה. הרכבו על העור משתנה בין אזורי הגוף וחוזקו נמדד ברמת הגיוון שלו – הרכב מגוון מגן מפני חדירת חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלות). לכל אדם יש הרכב ייחודי שמושפע מגורמים כגון דרך הלידה (נרתיקית או ניתוח קיסרי), נטייה גנטית, גיל, אורח חיים, רמת היגיינה ותרופות.
כיצד מאבחנים דלקת עור אטופית?
אבחון המחלה הוא קליני בעיקרו ומבוסס על זיהויה כמחלה כרונית-חוזרת ועל מראה הנגעים (רבדים של יובש, אודם), פיזור אופייני שלהם על פני הגוף, גרד טורדני ושינויים כרוניים של העור הנגוע (מתעבה). לעתים מבקשים הרופאים להשלים בדיקות דם למחלות אטופיות (כגון ספירת דם ורמת נוגדני IgE, שתפקידם לתווך תגובות אלרגיות) ובדיקות לבירור רגישויות אלרגיות (תבחיני עור לאלרגיה). כאמור, אצל חלק מהחולים המחלה מוחמרת על רקע רגישות לאלרגנים שונים.
כיצד מטפלים בדלקת עור אטופית?
דרגת דלקת עור אטופית נעה בין מחלה קלה מאוד (יובש וגרד מינימליים), אשר כמעט ולא דורשת טיפול, לבין מחלה קשה, שכוללת מעורבות נרחבת של העור, גרד ניכר, ופגיעה משמעותית באיכות החיים. מטרת הטיפול היא ראשית להפחית את הגרד – אשר גם גורם לסבל וגם מעורר ומחמיר את הדלקת – ואת היובש. מטופלים רבים צריכים לקבל גם טיפול להפחתת הדלקת בעור מדי יום בעת התלקחות המחלה, וחלקם צריכים גם טיפול משמר בתקופות שבהן היא בהפוגה (כמה פעמים בשבוע במשך חודשים). אצל ילדים המחלה לרוב תחלוף מעצמה (לעתים לאחר כמה שנים), אך אצל מבוגרים סיכוי ההחלמה נמוך יותר ולכן רובם יצטרכו טיפול קבוע.
אני ממליצה לשלב רפואה טבעית – באמצעות משחות ושמנים השומרים על לחות העור, אבחון והימנעות מגורמים אלרגניים (לכל אחד גורמים שונים), נטילת צמחי מרפא שמאזנים מערכת החיסון. במצבים חמורים או בזמן התקף כדאי להיעזר גם בתרופות מרשם מרופא עור, לפי הצורך.
ניתן להגיע לטיפול במהלך התקף או בתקופה רגועה יותר, כשהמטרה היא למנוע התלקחויות לטווח ארוך. מוזמנ.ת ליצור קשר לשיחת ייעוץ ללא עלות בה אוכל לענות על שאלותיך.